Jadłospis


Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego wszystkie potrawy przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, a potrawy zachowują wartości odżywcze. Warzywa nie tracą koloru zachowując witaminy i minerały.

Używamy do zup, sosów i surówek świeże zioła z naszego ogródka.

Dzieci każdego dnia dostają pieczywo z pełnego przemiału, wieloziarniste.

Uwzględniamy indywidualne diety dzieci związane z alergiami pokarmowymi.

 

Uwaga !

Na terenie naszej kuchni w trakcie przygotowywania posiłków wykorzystywane są substancje i produkty mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji tj.: gorczyca, seler, soja, mleko, zboża zawierające gluten, jaja, laktoza, mąka pszenna.

Podkreśloną czcionką oznaczono w posiłkach alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Nr 1169/2011r.

 

 JADŁOSPIS  PRZEDSZKOLNY  DLA  DZIECI 

O  ZAPOTRZEBOWANIU  ENERGETYCZNYM 

1000-  1400  KCAL  NA  DOBĘ   

     

  Jadłospis dekadowy    05 VI 2017 r. – 16 VI 2017 r.

Data

I śniadanie

II śniadanie

Obiad

05 VI 2017

poniedziałek

Zupa mleczna:
Makaron na mleku

Kanapka: pieczywo z  masłem, pasta z jaj, pomidor

Napój:

herbata  owocowa

Kanapka: pieczywo z  masłem, kiełbaska ogórek kiszony
Napój:

woda z miodem i cytryną

Zupa:Wiejska z zacierką, zieleniną (seler), z ziemniakami

II danie:

Makaron z sosem z karczku, warzywa duszone na parze
Napój:

kompot owocowy

Owoc:kalarepa

06 VI 2017

wtorek

Kanapka:pieczywo z masłem, szynka, szczypiorek, rzodkiewka

Napój:

kakaona mleku

Ryż preparowany, jogurt z nasionami i owocami – wyrób własny

Napój:

Zupa: Pieczarkowa z makaronem i zieleniną (seler)

II danie:

Kotlet mielony z karkówki, ziemniaki młode z koperkiem

Surówka

mizeria z jogurtem i koperkiem
Napój:

kompot mieszany

Owoc:

07 VI 2017

środa

Zupa mleczna: musli
Kanapka:pieczywo z masłem, powidłami

Napój:

herbata  z z miodem

Kisiel z owocami (morelki), herbatniki
Napój: Woda z cytryną
Zupa:Jarzynowa z groszkiem (jogurtem), z ziemniakami

II danie:

Ryż z polewą jogurtową>Napój:

Kompot owocowy

Owoc:

08 VI 2017

czwartek

Kanapka:pieczywo z masłem, serem białym rzodkiewka, szczypiorek,
Napój:Kakao

Budyń czekoladowy, herbatniki

Napój:
herbata owocowa

Zupa:Ryżanka z zieleniną (seler)

II danie:

Gulasz drobiowy, kasze: jęczmienna i bulgul

Surówka:

Buraczki z cebulą i oliwą

Napój:

kompot mieszany

Owoc:

09 VI 2017

piątek

Kanapka:
Kasza owsiana na mleku
Pieczywo z masłem,pasta mięsna, pomidor,

Napój:
kakao:

Truskawki z jogurtem, chrupki kukurydziane
Napój:

woda z cytryną i miętą

Zupa:Barszcz ukraiński (seler),

II danie:

Paluszki rybne, ziemniaki
Surówka:
ogórek kiszony, olej, kukurydza
Napój:

woda mineralna

Owoc:nektaryna

Data

I śniadanie

II śniadanie

Obiad

01 V 2017

poniedziałek

02 V 2017

wtorek

Kanapka:

pieczywo razowe z masłem, szynka, pomidor

Napój:

herbata z cytryną

Kisiel z jabłkiem
Kanapka: pieczywo ryżowe, mus owocowyNapój:

woda

Zupa:

Zupa wiejska z zieleniną (seler),

II danie:

Makaron z serem, polewą owocową

Napój:

kompot mieszany

Owoc:

03 V 2017

środa

Kanapka:

Napój:

Zupa:

II danie:

Surówka:

Napój:

Owoc:

04 V 2017

czwartek

Kanapka:pieczywo z masłem, serem białym, szczypiorek,
Napój:Kawa inka
Kanapka:

Chlebek ryżowy,
sałatka owocowa
Napój:

woda z miętą

Zupa:

Rosół z makaronem i zieleniną (seler),

II danie:

Udko duszone, ziemniaki puree z koperkiem

Surówka:

Kapusta czerwona z jabłkiem, olej

Napój:

kompot mieszany

Owoc:

05 V 2017

piątek

Zupa mleczna:

Kanapka:

pieczywo z masłem, szynka, ogórek, pomidor, szczypiorek

Napój:

herbata  rumiankowa

Kanapka:

Wafelek ryżowy,
Mus owocowy

Napój:

woda z cytryną
kalarepka

Zupa:

Barszcz czerwony ze śmietaną, z zieleniną (seler), ziemniaki

II danie:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Surówka:

Napój:

kompot mieszany

Owoc:

jabłko

 

Szef kuchni: Danuta Adamowicz
Starszy intendent: Mariola Kozłowska

 

Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w/w jadłospisu z przyczyn obiektywnych.