Jadłospis

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego wszystkie potrawy przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, a potrawy zachowują wartości odżywcze. Warzywa nie tracą koloru zachowując witaminy i minerały.

Używamy do zup, sosów i surówek świeże zioła z naszego ogródka.

Dzieci każdego dnia dostają pieczywo z pełnego przemiału, wieloziarniste.

Uwzględniamy indywidualne diety dzieci związane z alergiami pokarmowymi.

Uwaga !

Na terenie naszej kuchni w trakcie przygotowywania posiłków wykorzystywane są substancje i produkty mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji tj.: gorczyca, seler, soja, mleko, zboża zawierające gluten, jaja, laktoza, mąka pszenna.

  • W związku ze zmianą Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. nakazującego udzielenie informacji o zawartości substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji w naszym jadłospisie przekazujemy spis numerów alergenów.
  • Mleko i produkty pochodne nr. 1
  • Zboża zwierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies nr. 2
  • Jaja i produkty pochodne nr. 3
  • Orzechy ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne nr. 4
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, nerkowce, włoskie, pekan nr.5
  • Seler i produkty pochodne nr. 6
  • Gorczyca i produkty pochodne nr. 7
  • Dwutlenek siarki nr.8
  • Musztarda nr. 9
  • Ryby nr. 10
  • Soja nr. 11

Jadłospis dekadowy 30.01.-10.02.2023