Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego wszystkie potrawy przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, a potrawy zachowują wartości odżywcze. Warzywa nie tracą koloru zachowując witaminy i minerały.
Wszystkie potrawy są wyrobem własnym.
Używamy do zup, sosów i surówek świeże zioła z naszego ogródka.
Dzieci każdego dnia dostają pieczywo z pełnego przemiału, wieloziarniste.
Uwzględniamy indywidualne diety dzieci związane z alergiami pokarmowymi.
Uwaga !
Na terenie naszej kuchni w trakcie przygotowywania posiłków wykorzystywane są substancje i produkty mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji tj.: gorczyca, seler, soja, mleko, zboża zawierające gluten, jaja, laktoza, mąka pszenna.
- W związku ze zmianą Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. nakazującego udzielenie informacji o zawartości substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji w naszym jadłospisie przekazujemy spis numerów alergenów.
- Mleko i produkty pochodne nr. 1
- Zboża zwierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies nr. 2
- Jaja i produkty pochodne nr. 3
- Orzechy ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne nr. 4
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, nerkowce, włoskie, pekan nr.5
- Seler i produkty pochodne nr. 6
- Gorczyca i produkty pochodne nr. 7
- Dwutlenek siarki nr.8
- Musztarda nr. 9
- Ryby nr. 10
- Soja nr. 11
Jadłospis 02.12.-13.12.2024