Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego wszystkie potrawy przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, a potrawy zachowują wartości odżywcze. Warzywa nie tracą koloru zachowując witaminy i minerały.
Używamy do zup, sosów i surówek świeże zioła z naszego ogródka.
Dzieci każdego dnia dostają pieczywo z pełnego przemiału, wieloziarniste.
Uwzględniamy indywidualne diety dzieci związane z alergiami pokarmowymi.
Uwaga !
Na terenie naszej kuchni w trakcie przygotowywania posiłków wykorzystywane są substancje i produkty mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji tj.: gorczyca, seler, soja, mleko, zboża zawierające gluten, jaja, laktoza, mąka pszenna.
Podkreśloną czcionką oznaczono w posiłkach alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Nr 1169/2011r.
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY DLA DZIECI
O ZAPOTRZEBOWANIU ENERGETYCZNYM
1000- 1400 KCAL NA DOBĘ
Jadłospis dekadowy 05 VI 2017 r. – 16 VI 2017 r.
Data |
I śniadanie |
II śniadanie |
Obiad |
05 VI 2017 poniedziałek |
Zupa mleczna: Makaron na mlekuKanapka: pieczywo z masłem, pasta z jaj, pomidor Napój: herbata owocowa |
Kanapka: pieczywo z masłem, kiełbaska ogórek kiszony Napój:woda z miodem i cytryną |
Zupa:Wiejska z zacierką, zieleniną (seler), z ziemniakami
II danie: Makaron z sosem z karczku, warzywa duszone na parze kompot owocowy Owoc:kalarepa |
06 VI 2017 wtorek |
Kanapka:pieczywo z masłem, szynka, szczypiorek, rzodkiewka
Napój: kakaona mleku |
Ryż preparowany, jogurt z nasionami i owocami – wyrób własnyNapój: | Zupa: Pieczarkowa z makaronem i zieleniną (seler)
II danie: Kotlet mielony z karkówki, ziemniaki młode z koperkiem Surówka mizeria z jogurtem i koperkiem kompot mieszany Owoc: |
07 VI 2017 środa |
Zupa mleczna: musli Kanapka:pieczywo z masłem, powidłamiNapój: herbata z z miodem |
Kisiel z owocami (morelki), herbatniki Napój: Woda z cytryną |
Zupa:Jarzynowa z groszkiem (jogurtem), z ziemniakami
II danie: Ryż z polewą jogurtową></strong Kompot owocowy Owoc: |
08 VI 2017 czwartek |
Kanapka:pieczywo z masłem, serem białym rzodkiewka, szczypiorek, Napój:Kakao |
Budyń czekoladowy, herbatniki
Napój: |
Zupa:Ryżanka z zieleniną (seler)
II danie: Gulasz drobiowy, kasze: jęczmienna i bulgul Surówka: Buraczki z cebulą i oliwą Napój: kompot mieszany Owoc: |
09 VI 2017 piątek |
Kanapka: Kasza owsiana na mleku Pieczywo z masłem,pasta mięsna, pomidor,Napój: kakao: |
Truskawki z jogurtem, chrupki kukurydziane Napój:woda z cytryną i miętą |
Zupa:Barszcz ukraiński (seler),
II danie: Paluszki rybne, ziemniaki woda mineralna Owoc:nektaryna |
Data |
I śniadanie |
II śniadanie |
Obiad |
01 V 2017 poniedziałek |
|||
02 V 2017 wtorek |
Kanapka:
pieczywo razowe z masłem, szynka, pomidor Napój: herbata z cytryną |
Kisiel z jabłkiem Kanapka: pieczywo ryżowe, mus owocowyNapój:woda |
Zupa:
Zupa wiejska z zieleniną (seler), II danie: Makaron z serem, polewą owocową Napój: kompot mieszany Owoc: |
03 V 2017 środa |
Kanapka:
Napój: |
Zupa:
II danie: Surówka: Napój: Owoc: |
|
04 V 2017 czwartek |
Kanapka:pieczywo z masłem, serem białym, szczypiorek, Napój:Kawa inka |
Kanapka:
Chlebek ryżowy, woda z miętą |
Zupa:
Rosół z makaronem i zieleniną (seler), II danie: Udko duszone, ziemniaki puree z koperkiem Surówka: Kapusta czerwona z jabłkiem, olej Napój: kompot mieszany Owoc: |
05 V 2017 piątek |
Zupa mleczna:
Kanapka: pieczywo z masłem, szynka, ogórek, pomidor, szczypiorek Napój: herbata rumiankowa |
Kanapka:
Wafelek ryżowy, Napój: woda z cytryną |
Zupa:
Barszcz czerwony ze śmietaną, z zieleniną (seler), ziemniaki II danie: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym Napój: kompot mieszany Owoc: jabłko |
Szef kuchni: Danuta Adamowicz
Starszy intendent: Mariola Kozłowska
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w/w jadłospisu z przyczyn obiektywnych.